Widząc te zdjęcia pewnie przychodzą Wam na myśl bajaderki (za którymi zresztą nie przepadam), ale to trochę inny smak. Bardziej przypomina mi trufle - chyba dzięki whisky, którą możemy zastąpić aromatem do ciast, zwiększając tylko ilość mleka lub jeżeli nie macie whisky można dodać rum, albo wódkę i aromat. Jednak zachęcam do wypróbowania oryginalnego przepisu. Ja je uwielbiam, a do tego przepis jest dziecinnie prosty.
Składniki (na ok. 20 kulek):
50g masła
80g cukru
100g pełnoziarnistych herbatników
100g wiórek kokosowych
½ szklanki mleka
4 łyżeczki kakao
50ml whisky
Masło i cukier rozpuścić. Nie zdejmując z palnika dodać mleko i kakao.
Dokładnie wymieszać. Dodać whisky i zagotować. Następnie dodać pokruszone
herbatniki i połowę wiórek kokosowych. Wymieszać i uformować kulki, które
obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
Smacznego :)
Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLepiej smakują :P Nie mam ręki do pięknych potraw, a i fotografowanie mi średnio wychodzi :/
Usuń