Dzisiaj pierwszy post z cyku PRZEPIS NA WEEKEND. Jako, że gotowanie i pieczenie nie jest moją najmocniejszą stroną, będą to przepisy może nie łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale takie co zawsze się udają.
Na pierwszy rzut idą buchty, które są miękkie i bardzo puszyste. Buchty można nadziewać tym, na co mamy ochotę. Ta wersja będzie z malinami, jagodami i lemon curd, który zrobiłam z ciekawości jak smakuje. Nie mając co z nim zrobić, dodałam go do bułeczek. Nieskromnie powiem, że wyszły pyszne :)
Rozpuścić 50g masła, wmieszać z mlekiem i ostudzić do temperatury pokojowej. W powstałej mieszaninie rozpuścić drożdże.
Mąkę przesiać z solą i wymieszać z cukrem, po środku zrobić dołek, do którego wlać rozpuszczone drożdże i powoli mieszać (tylko w środku, nie całość), żeby powstało bardzo luźne ciasto. Po wierzchu posypać trochę mąką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Rozpuścić resztę masła (40g) i zostawić do ostudzenia.
Po tym czasie dodać lekko ubite jajka i pozostałą po bokach mąkę, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto. Przykryć folią i ponownie zostawić do wyrośnięcia , tym razem na 1 i 1/2 godziny (lub do podwojenia objętości).
Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat, odgazować i podzielić na 12-16 kawałków, zależnie od kształtu formy (mi wyszło 12 kawałków, na prostokątną formę o wymiarach 30 x 40 cm). Każdy z nich rozpłaszczyć, na środek nałożyć nadzienie, zlepić brzegi i uformować kulkę. Każdą z nich posmarować odrobiną rozpuszczonego masła i umieścić w natłuszczonej formie jedna przy drugiej. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 ˚C. Wyrośnięte bułeczki polać resztą masła i piec ok. 25 minut, na złoto-brązowy kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Mmm... Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń:) I są pyszne, polecam wypróbować przepis. Nawet mi z moimi zdolnościami kulinarnymi zawsze wychodzą :P
Usuń