10 stycznia 2016

Przepis na weekend - Kokosowe trufle



Widząc te zdjęcia pewnie przychodzą Wam na myśl bajaderki (za którymi zresztą nie przepadam), ale to trochę inny smak. Bardziej przypomina mi trufle - chyba dzięki whisky, którą możemy zastąpić aromatem do ciast, zwiększając tylko ilość mleka lub jeżeli nie macie whisky można dodać rum, albo wódkę i aromat. Jednak zachęcam do wypróbowania oryginalnego przepisu. Ja je uwielbiam, a do tego przepis jest dziecinnie prosty.


Składniki (na ok. 20 kulek):
50g masła
80g cukru
100g pełnoziarnistych herbatników
100g wiórek kokosowych
½ szklanki mleka
4 łyżeczki kakao
50ml whisky

Masło i cukier rozpuścić. Nie zdejmując z palnika dodać mleko i kakao. Dokładnie wymieszać. Dodać whisky i zagotować. Następnie dodać pokruszone herbatniki i połowę wiórek kokosowych. Wymieszać i uformować kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. 

Smacznego :)



2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Lepiej smakują :P Nie mam ręki do pięknych potraw, a i fotografowanie mi średnio wychodzi :/

      Usuń

Razem tworzymy to miejsce! Będzie mi miło jeżeli na koniec pod wpisem zostawisz komentarz. Dla Ciebie to moment, a dla mnie istotna wskazówka :)

TOP